NEVERMORE

En blogg med goth och blandat

West gothia 2011

Kategori: Allmänt


Under påskhelgen var vi ner till Västra Götaland där vi spenderade två härliga vårdagar! Det var jag och Lenore samt min mamma och pappa. Ett av de första stoppen, när vi väl kommit ner till Västra Götaland, var efter den slingrande "lökvägen" där det gamla och sedan länge nerbrunna slottet stod. Vad slottet hette minns jag inte just nu men det är ett riktigt fint område och som smeknamnet förtäljer så blommar det här lök. Ute i naturen alltså. I år luktade det inte så mycket men tidigare år när vi varit här så har det nästan stuckit i näsan av all doft. Här såg vi dessutom en simmande orm, bläää..


Färden gick vidare till Varnhems klosterkyrka, en otroligt vacker kyrka både ut- och invändigt! I år gick vi dessutom upp till den utgrävning som sker ett bit ifrån kyrkan. Här stod den allra första kyrkan i Sverige och utgrävingarna har visat att många saker man trott om kristendomens framfart skett betydligt tidigare än man först trott. Den var förvisso övertäckt nu men förhoppningsvis så öppnas den nångång i framtiden. Efter kyrkan så begav vi oss naturligtvis till den vackra bäcken som är i närheten. Vi har varit här varje år och det kommer vara det naturliga stoppet, för här är det både fränt och fint! Det var dessutom här de spelade in många scener till filmerna om "Arn"..


Sen var det Skara som gällde ty vi skulle ju ta in på hotell och sova nångång också. Skara är en ruggigt trevlig och mysig stad, jag skulle lätt kunna flytta hit faktiskt. Här finns även Sveriges tjusigaste domkyrka! En gotisk byggnad med utstickande gargoyles, nice! Det var långfredag idag och vi fick veta på hotellet att det minsann var dött och stängt mest överallt idag. Say what? Det kanske var så förr, men idag, 2011? Stängt? Det är väl idag det ska festas och supas till? Men se på tusan, i Skara så sitter verkligen alla hemma och lider denna dag. På riktigt. Efter lite letande så fann vi en öppen restaurang i alla fall, och vi begav oss in!


Här bodde vi, Skara stadshotell. Ett femstjärnigt hotell endast ett stenkast från domkyrkan. Man såg dessutom domkyrkan i all sin prakt genom vårat fönster. Just denna helg var det inte många gäster (satt de hemma och led måntro?) men det var ju endast positivt, lugnt skönt och frukostbuffén var dessutom rikitgt god! Innan vi åkte från Skara så fick vi se en påskparad med massvis med påskkärringar och grejer! Det här är ovanligt och hela staden riktigt osade i en gemytligt trevlig stämning. Kul!


Dagen därpå gick resan bla. till Hornborgasjön. Nu var det redan så sent på året så nästan alla tranor hade sedan länge flugit vidare uppåt landet. Det fanns dock några fåglar kvar. Mestadels måsar. Färden gick vidare till Läckö slott, ett av Sveriges absolut finaste slott! Tyvärr var det inte öppet in men det gick ju att gå runt och titta ändå. En bit därifrån fanns det ett fiskeläger (det enda vid Vänern faktiskt) där vi fikade och dessutom åt rökta räkor, supergott indeed! Rökta räkor, testa det! Succé! Vi var och tittade på några gamla gravfält och grejer däremellan också..


Ett av de sista stoppen innan vi styrde våra steg hem mot Dalarna igen var Hindens rev. Det är en långsmal ändmorän som bildades för ca. 10 000 år sedan och som sträcker sig långt ut som en pil i Vänern. Och ja, det var långt, så långt att vi inte ens orkade gå ända ut till spetsen utan gav upp någon kilometer ifrån. Det här är inget man gör lite hastigt på någon timme utan det här är mer eller mindre en dagsutflykt. Här fick vi dessutom det tvivelaktiga nöjet att träffa på en drös snokar som äckligt slingrade sig bland stenar och löv. Uääh! Det mötet fick sätta punkt för resan den här gången..


Vi ses förhoppningsvis nästa år igen West gothia!